Amstel Gold Race (M en V)

Start in Maastricht, finish Berg en Terblijt
De Amstel Gold Race serveert het vertrouwde spervuur aan klimmetjes, maar voor de finale wordt dit jaar de Cauberg weer uit de kast gehaald. In 255,9 kilometer hebben de renners 34 hellingen voor de wielen. Na de laatste keer de Cauberg is het nog 2,5 kilometer naar de meet.
De Cauberg was jarenlang de laatste beklimming in Amstel Gold Race, maar omdat de koers als gevolg daarvan meestal potdicht zat, werd dat in 2017 veranderd. Sindsdien fungeerde de Bemelerberg als de laatste hindernis, wat telkens resulteerde in meeslepende finales, met als hoogtepunt de klopjacht van Mathieu van der Poel in 2019, die uitmondde in de zege.
Finale
De steilste beklimmingen van de dag verschijnen in de aanloop naar de finale. Beginnend op een kleine 50 kilometer van de finish hebben de coureurs binnen 11 kilometer de Gulperberg, Kruisberg, Eyserbosweg en Fromberg voor de wielen. Een later komt de Keuterberg – de plek waar Pogacar in 2023 zijn onemanshow begon – er met een steilste sectie van 22% nog dunnetjes overheen. En wéér 10 kilometer later wacht de een-na-laatste beklimming van de Cauberg, goed voor 800 meter klimmen tegen 6,5% en met een lastigste strook van 12,8%.
Slotronde
De slotronde is 19,8 kilometer lang. Na de passage aan de meet rijden de renners eerst naar de Geulhemmerberg, een klimmetje van 1 kilometer à 5%. Vervolgens gaat het via de smalle Kuitenbergweg naar de Bemelerberg – 900 meter à 4,5% – en daarna binnendoor over een kronkelweg naar de laatste keer de Cauberg.
Vrouwen
Na drie edities aan het begin van dit decennium is de Amstel Gold Race voor vrouwen sinds 2017 weer helemaal terug. Zondag zijn we toe aan de 11e editie in totaal. In 157,3 kilometer koersen de vrouwen door het Zuid-Limburgse heuvellandschap en slechten al doende 22 hellingen. De finish ligt 3,4 kilometer na de laatste klim, de Cauberg.
Meer informatie
Kijk op de website van de organisatie, voor alle detailinformatie van zowel de wedstrijd voor de mannen, als de vrouwen