De leukste wielerstraatnamen van Limburg

Nergens in Nederland zijn er zoveel straatnamen te vinden die verwijzen naar de wielersport als in Limburg het geval is. We hebben het op een rijtje gezet:

Erik Dekker Passage

In Landgraaf is in 2005 de Erik Dekker Passage onthuld, gelegen nabij het gemeentehuis. De Zuid-Limburgse gemeente wilde destijds 34-jarige vedette eren voor zijn prestaties in de Ronde van Nederland, die zo vaak in Landgraaf is geëindigd. Dekker heeft tweemaal de Koninginnerit van de Ronde van Nederland naar Landgraaf gewonnen en schreef daarbij ook beide keren het eindklassement van de Ronde van Nederland op zijn naam. Tussendoor won hij ook nog de Ronde van Nederland zonder aankomst in Landgraaf.
ONTDEK

Hennie Kuiper Allee

Hennie Kuiper zat in de Amstel Gold Race van 1982 in de kopgroep toen hij een lekke voorband kreeg. Met een nieuwe band zette hij een razende achtervolging in op weg naar de kopgroep. Daarbij sneed hij in de bocht in Geulhem een stuk van 40 meter af door over het fietspad te rijden. “Een schitterende truc trouwens”, zo riep Mart Smeets. Mede door die truc kwam Kuiper terug bij de kopgroep, maar hij was uiteindelijk kansloos in de sprint. De overwinning ging naar Jan Raas die daarmee voor de vijfde keer de Amstel Gold Race won. De bewoners van het huis op de hoek hebben het pad langs hun huis vervolgens de Hennie Kuiper-allee gedoopt als herinnering aan deze schitterende truc. Net als bij de Mathieu van der Poel Allee gaat het hier om een officieuze straatnaam, want de gemeente heeft de naam nooit officieel vastgesteld. Hoewel op hun huis een bordje met ‘Hennie Kuiper-allee’ hangt, wonen ze dus gewoon aan de Wolfsdriesweg. Op het pad staan tegenwoordig twee hekken. Afsnijden via de Hennie Kuiper-allee zal dus geen tijdwinst meer opleveren.

Mathieu van der Poel Allee

Precies op de plek waar de legendarische overwinning van Mathieu van der Poel tijdens de Amstel Gold Race in 2019 begon, hangt het nieuwe straatnaambord met de tekst: De Mathieu van der Poel Allee, winnaar Amstel Gold Race 2019”. He betreft de weg die op Google Maps de Oeveregrubbe heet, het weggetje van Terblijt richting Sibbe.

Allées bij Landal Kasteeldomein de Cauberg

Op de top van de beroemdste berg van Nederland, de Cauberg is Landal Kasteeldomein de Cauberg gelegen waar de sfeer van wielersport te vinden is dankzij MTB routes, prachtige wielersport én meerdere straten die naar succesvolle wielrenners genoemd. Zo hebben o.a. Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Peter Sagan, Marianne Vos, Eddy Merckx, Anna van der Breggen en Philippe Gilbert hun eigen Allée. Het zelf onthullen van het naambordje is een voorwaarde is om een straat in het vakantiepark te krijgen. In 2021 werd naar aanleiding van de 25e Amstel Gold Race van Leo van Vliet als koersdirecteur ook het Leo van Vliet plein onthuld.

Jan Nolten Bocht

Naast de jaarlijkse Jan Nolten Trofee, een meerdaags wielerevenement, beschikt de oud wielrenner sinds 2013 over zijn eigen bocht op de Wielerbaan in Geleen.

Nolten was een van de eerste echte Nederlandse klimmers. Als debutant in de Tour de France van 1952 toonde Nolten zich meteen ook een begenadigd klimmer, en was als zodanig ook de eerste Nederlandse wielrenner van wie dat gezegd kon worden. Hij was zelfs de enige in die ronde voor wie de grote Fausto Coppi beducht was geweest. Toch heeft hij de torenhoge verwachtingen later nooit geheel kunnen inlossen, mede door een auto-ongeluk.

Tom Dumoulin Bike Park

Het Tom Dumoulin Bike Park, naar de gelijknamige Jumbo Visma renner Tom Dumoulin biedt:

  • uitdagende parcoursen met een maximale lengte van 3,15 kilometer lang
  • Verschillende soorten wegdek
  • Hoogteverschillen
  • Technische bochten

Dit maakt het mogelijk om in de diverse Limburgse landschappen een interessante ronde te fietsen. Hoogteverschillen variëren van vals plat met een hellingspercentage van 1 tot 2,5% tot buitencategorie met een hellingspercentage van maximaal 22,5%. Door wielervereniging de Bergklimmers zijn zes verschillende parcoursen tegelijkertijd te gebruiken tijdens hun trainingen.

ONTDEK

Mathieu Cordang Park

Eind negentiende eeuw was Mathieu Cordang één van de beste wielrenners van ons land. Deze opmerkelijke renner uit Limburg had opvallende stunts, zoals een wedstrijd tegen de trein op 12 februari 1896. Ondanks dat Mathieu Cordang twee turven hoog is, een niet bijster aerodynamische snor draagt en dol is op grote sigaren, blijkt hij een fenomenaal wielertalent.

Het ene duurrecord na het andere sneuvelt onder de door zijn beentjes voortgedreven wielen. Een van de meest absurde van die records is het wereldrecord 24 Uur achter motorgangmaking. In een etmaal rijdt Cordang maar liefst 1030 kilometer en 110 meter. Het levert hem de bijnaam ReCordang op. Daarnaast reeg hij de overwinningen aaneen. Hij won maar liefst 18 klassiekers boven de 300 km en werd 2e in Parijs Roubaix en Bordeaux-Parijs.

In Swalmen heeft de renner het eigen ‘Mathieu Cordang Park’, in het park is op een later moment ook een monument van de marcante renner toegevoegd.

Hub Vinken Bocht

Naast de jaarlijkse Hub Vinken Challenge, bestaande uit een derny training en puntensprint, beschikt de oud wielrenner over zijn eigen bocht op de Wielerbaan in Geleen.

Vinken was professioneel wielrenner van 1950 tot 1953. Als amateurwielrenner behaalde hij in 1949 een derde plaats op het wereldkampioenschap op de weg, individueel. Deze veelbelovende uitslag bleek voor de Limburger echter geen garantie voor een succesvolle profcarrière. Zijn enige aansprekende uitslagen als prof was een etappeoverwinning in de Ronde van Nederland in 1951 en een tweede plaats in een etappe in de Ronde van Duitsland in 1952.

Wel boekte hij op de baan een groot succes door in 1952 de Nationale titel te behalen op 50 km, een titel die hij ook al als amateur had behaald in 1949.

Blijf op de hoogte

Wij houden u op de hoogte van actuele ontwikkelingen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.