De leukste wielerstraatnamen van Limburg

Nergens in Nederland zijn er zoveel straatnamen te vinden die verwijzen naar de wielersport als in Limburg het geval is. We hebben het op een rijtje gezet:

Erik Dekker Passage

In Landgraaf is in 2005 de Erik Dekker Passage onthuld, gelegen nabij het gemeentehuis. De Zuid-Limburgse gemeente wilde destijds 34-jarige vedette eren voor zijn prestaties in de Ronde van Nederland, die zo vaak in Landgraaf is geëindigd. Dekker heeft tweemaal de Koninginnerit van de Ronde van Nederland naar Landgraaf gewonnen en schreef daarbij ook beide keren het eindklassement van de Ronde van Nederland op zijn naam. Tussendoor won hij ook nog de Ronde van Nederland zonder aankomst in Landgraaf.
ONTDEK

Hennie Kuiper Allee

Hennie Kuiper zat in de Amstel Gold Race van 1982 in de kopgroep toen hij een lekke voorband kreeg. Met een nieuwe band zette hij een razende achtervolging in op weg naar de kopgroep. Daarbij sneed hij in de bocht in Geulhem een stuk van 40 meter af door over het fietspad te rijden. “Een schitterende truc trouwens”, zo riep Mart Smeets. Mede door die truc kwam Kuiper terug bij de kopgroep, maar hij was uiteindelijk kansloos in de sprint. De overwinning ging naar Jan Raas die daarmee voor de vijfde keer de Amstel Gold Race won. De bewoners van het huis op de hoek hebben het pad langs hun huis vervolgens de Hennie Kuiper-allee gedoopt als herinnering aan deze schitterende truc. Net als bij de Mathieu van der Poel Allee gaat het hier om een officieuze straatnaam, want de gemeente heeft de naam nooit officieel vastgesteld. Hoewel op hun huis een bordje met ‘Hennie Kuiper-allee’ hangt, wonen ze dus gewoon aan de Wolfsdriesweg. Op het pad staan tegenwoordig twee hekken. Afsnijden via de Hennie Kuiper-allee zal dus geen tijdwinst meer opleveren.

Mathieu van der Poel Allee

Precies op de plek waar de legendarische overwinning van Mathieu van der Poel tijdens de Amstel Gold Race in 2019 begon, hangt het nieuwe straatnaambord met de tekst: De Mathieu van der Poel Allee, winnaar Amstel Gold Race 2019”. He betreft de weg die op Google Maps de Oeveregrubbe heet, het weggetje van Terblijt richting Sibbe.

Allées bij Landal Kasteeldomein de Cauberg

Op de top van de beroemdste berg van Nederland, de Cauberg is Landal Kasteeldomein de Cauberg gelegen waar de sfeer van wielersport te vinden is dankzij MTB routes, prachtige wielersport én meerdere straten die naar succesvolle wielrenners genoemd. Zo hebben o.a. Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Peter Sagan, Marianne Vos, Eddy Merckx, Anna van der Breggen en Philippe Gilbert hun eigen Allée. Het zelf onthullen van het naambordje is een voorwaarde is om een straat in het vakantiepark te krijgen. In 2021 werd naar aanleiding van de 25e Amstel Gold Race van Leo van Vliet als koersdirecteur ook het Leo van Vliet plein onthuld.

Blijf op de hoogte

Wij houden u op de hoogte van actuele ontwikkelingen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.