De Challenge

Limburg Cycling en Mycols dagen je uit voor de #Grenzeloos Limburg Challenge

Zestien beklimmingen in- en om Zuid-Limburg (max. 10 km van de grens) die voor velen onbekend zullen zijn, maar daarom niet minder mooi of zwaar. Voltooi jij de challenge dan ontvang je als beloning de virtuele grenzeloze wielertrui bij Mycols.

2 routes
Geen zin om zelf een route samen te stellen? We hebben twee routes die je samen over alle 16 hellingen brengt:
Route A: 123 km en 1400 hm
Route B: 115 km en 1180 hm

Hoe werkt het?

Stap 1:  Download de MyCols app of upgrade naar de laatste versie en koppel met Garmin, Strava of Wahoo.
Stap 2:  Ga fietsen en ontdek de 16 mooie hellingen die we hieronder voor je hebben uitgezocht!

Kromhagerweg

Eys

De Kromhagerweg is een verborgen parel tussen al die bekende hellingen vanuit de kern van Eys. Vele zouden hem in de Amstel Gold Race willen opnemen, maar de smalle weg en het onverharde stuk voorkomen dat. Deze klim van bijna 600 meter heeft percentages die zelden onder de dubbele cijfers komen. Hij staat dan ook niet voor niets in de top 10 van zwaartste hellingen in Zuid-Limburg. Let op, het eind van de klim gaat over in een gravel- en of zandpad dat uitkomt op de weg naar Trintelen. Prima te doen bij droog weer.

Visweg

Humcoven

De Visweg lig verscholen bij Humcoven. Het is even zoeken dat je het goede paadje hebt gevonden, maar het is echt de moeite waard. Pittig klimmetje door het veld. Beter alternatief, rustiger en mooier dan de nabij gelegen Lange Raarberg. De klim met een gemiddeld hellingspercentage van 5.6% brengt je over circa 1 kilometer en een tussentijdse afdaling naar de top van de klim.

Klingelerberg

Simpelveld

De Klingeleberg start over een fraaie holle weg en laat je verder klimmen door een open stuk. Zodra er boompjes aan de rechterkant opdoemen, nemen de hellingspercentages maximale vormen aan. Als eenmaal de strook van 10,4% is doorstaan kun je rustig doorklimmen richting de markante molen bovenaan de klim.

Schieversberg

Geulle

De Schieversberg (ook wel Moorveldsberg genoemd) zorgt voor om en nabij de 900 meter klimplezier. What you see is what you get! Een gemene kuitenbijter waar je je niet kunt verstoppen. Zo gauw je het bos induikt is het in een rechte streep steil naar boven. De eerste meters van de klim laten zich goed doorstaan met circa 5 á 6%. Eenmaal aangekomen bij de bosrand is het demarreren of terugschakelen, ruim 12% legt hier al snel de goede en slechte benen bloot.

Tip: Ideaal te combineren met de Slingerberg of de Snijdersberg!

Scholtissenholenweg

Schinnen

De Scholtissenholenweg begint met een roemruchte geschiedenis. Bij het opdraaien van de klim rij je over wegen die in de 17e eeuw op de route lagen van de Bokkenrijders. Heerlijk klimmetje en een redelijke loper over een licht slingerende holle weg (verkeersvrij). Een prachtige klim die je onder de bomen heerlijk laat klimmen tegen percentages van zo’n 5%.

Banholt via Molenweg

Banholt

Om bij het begin te komen kan je via een goede gravelweg (Oude Straat) rijden. Je ziet beneden de schuur van de boerderij in de verte net liggen dus je hebt een ook mikpunt. Wat je ook ziet, is een leuke en licht slingerende weg die vrijwel recht tegen de helling omhoog knalt. Dit wordt aanpoten en dat klopt. Over een halve kilometer klim je op de Banholtergrubbe al snel naar een fenomenaal uitzicht.

Hooggats

Voerendaal

Misschien we de mooiste, maar relatief onbekende klim is de Hooggats vanuit Voerendaal. Je start met een gedeelte vals plat tot Winthagen door een mooi dal. In Winthagen ga je  rechtsaf een holle weg is. De percentages zijn eerst stevig, maar daarna vlakt de weg af. Slingerend omhoog heb je een fraai uitzicht over Winthagen. Met 2,4 km is de beklimming relatief lang voor deze streek.

Schilberg

Slenaken

Waar het gros van de wielrenners bij Slenaken denkt aan de welbekende Loorberg, gaat bij de meeste geen lampje branden als we het hebben over de Schilberg. De klim mag een echte kuitenbijter genoemd worden en zich lastiger laten bedwingen dan eerder genoemde grote broer. Met bijna 1 kilometer aan stijgend afvalt en onregelmatige stijgingspercentages is de klim een ideale doorsteek om de route richting de Belgisch Voerstreek te verleggen.

Kasteelstraat / Rue de Beusdael

Sinnich

Prachtige klim vanuit Voeren die van de Kasteelstraat overgaat in Rue de Beusdael. Door een hellingbos met drie haarspelden en goed asfalt. Voor het bos krijg je een glimp van kasteel van Sinnich te zien. Daarna klim je mooi door het bos naar de top die precies op de taalgrens tussen Voerstreek en de gemeente Plombières ligt. Je daalt daar weer af over een eerst wat slechte weg richting Geuldal, kasteel Beusdael en Sippenaeken. In de afdaling passeer je nog een bunker van de WOII.

Les waides

Mortroux

Wanneer we de benen willen laten branden kiezen wordt er in het Zuid-Limburgse heuvelland. Net over de grens in de buurt bij de Abdij van Val Dieu ligt er een meer dan volwaardig alternatief. Na een al niet misselijke start draait de weg naar links en wordt de klim vervolgt in een mooie s-bocht die je in het gehucht Les Waides brengt. Zodra je het kleine weggetje inslaat stijgen de percentages al snel en wordt er met gemak de 14% aangeraakt. Deze regio kenmerkt zich door de prachtige uitzichten en de klim doet daar niet voor onder.

Rullen-Brabant

Rullen

Wanneer je vanuit Zuid-Limburg je weg wilt vervolgen richting het Belgische Land van Herve is het een aanrader de route langs de Rullen-Brabant te leggen. Volg de weg richting Sint Pietersvoeren en sla na enkele kilometers linksaf bij het passeren van een oude (elektro) toren aan de rechterkant van de weg. Bij het aanrijden zie je deze klim voor het grootste gedeelte fraai liggen. Vergeet de aan- en uitloopgedeeltes want die zijn net meer dan vals plat. Het gaat bij deze klim om het middengedeelte en dan mag je echt aan de bak. Tussen de glooiende weilanden neemt het stijgingspercentage over mooi asfalt in sneltreinvaart toe tot aan wel 17%.

Schophemerheide

's Gravenvoeren

Een van de verborgen schatten van het Voerdal. Als je het niet weet dat er een mooie klim zit, zou je nooit dit paadje in fietsen. Het eerste deel is al steil, maar dan wordt je verrast door een dubbele bocht met stukken +10%. De weg kronkelt mooi door in een bos omhoog, met een redelijk stijgingspercentage dat langer vasthoudt dan je zou verwachten. Wanneer je in het gehucht bovenop het gehad denkt te hebben, mag je nog ruim een kilometer vals plat omhoog fietsen over de onlangs geasfalteerde strook.

Mabrouck vanuit Remersdaal

Remersdaal

De Mabrouck klimt vanuit Remersdaal over 3 kilometer a gemiddeld 3.7% richting Aubel. De klim kan worden omschreven als één klim in 3 etappe, drie klimstroken worden namelijk gesplitst door telkens een korte afdaling. Hele rustige en landschappelijk mooie klim die na de twee bochten gestaag omhoog loopt. Halverwege heb je aan de linkerkant een fraai uitzicht naar het Drielandenpunt.

Zusserdel

Kanne

De Zusserdel, lokaal ook wel bekend als “de negen draaikes”. Want, jawel hoor het zijn 9 bochten. In een slingerende lijn overbrug je dik 50 hoogtemeters over zo’n 800 meter. Voor de oplettende rijder is er zelfs bij aanvang van de klim een stukje WO2 geschiedenis zichtbaar. Bij het bordje ”slingerende weg” is namelijk  een WO2-oorlogsbegraafplaats monument te ontdekken. De klim is in België vooral bekend als Slingerberg (niet te verwarren met de Slingerberg in het Nederlands Geulle).

Benedictusberg

Mamelis

Het had niet veel gescheeld of deze klim had zich eveneens bij de lijst Nederlandse klimmetjes kunnen voegen. Tussen Vijlen en Bocholtz is het echter op Duits grondgebied voor klimgeiten goed vertoeven met naast de Lemierserberg ook de Benedictusberg (soms ook wel aangeduid als de Orsbach-bungartzweg) op steenworp afstand! De klim varieert behoorlijk waardoor je moeilijk in een ritme kan komen. Onderweg kom je langs een biologische melk- en kaasboer Der Michaelshof. Zodra je het bos in gaat wordt het echter behoorlijk pittig! Je kunt er op meerdere manieren komen, maar via het kleine bruggetje bij Mamelis steek je het snelste over vanuit Vijlen.

Dreiländereck Punkt

Vaalserkwartier

Het Drielandenpunt geeft met zijn naam de splitsing tussen België, Nederland en Duitsland al aan, echter wordt de klim door gros van de wielrenners vanuit Belgische of Nederlandse kant bedwongen. De Dreiländereck Punkt laat je naar dezelfde top vanuit een derde kant genieten!

Geen kuitenbijter, maar tussen de bomen door heb je al snel mooie doorkijkjes naar de heuvels en dalen om je heen. Gedurende de klim passeer je ook nog een graveldeel, echter is dit zonder veel problemen te rijden met de racefiets. Zeker de rustigste klim naar boven waar je uiteraard een foto kunt maken bij de Grenssteen.

Blijf op de hoogte

Wij houden u op de hoogte van actuele ontwikkelingen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.