Limburgse Wielermonumenten

De wielersport zit vol prachtige verhalen, zo ook de vele wielermonumenten die Limburg rijk is. Dit overzicht toont wielermonumenten die in Limburg* gelegen zijn.
*Of binnen een straal van 5 km van de Limburgse grens.

Wereldduurrecord

Valkenburg

Dit monument is gemaakt ter ere van de Valkenburger Jan van Hout. Van Hout schreef in 1933 het wereldduurecord op zijn naam. Hij reed op de baan van Roermond in één uur, een record van 44,588 kilometer.

Hill of Fame

Valkenburg

In 2012 werden zes gedenkstenen, die ieder 250 kg wegen, onthuld. Deze zijn ingemetseld in het trottoir en zijn een blijvende herinnering aan de eerdere WK’s die op de befaamde Cauberg verreden zijn. De rij plaquettes gaat door het leven als de ‘Hill Of Fame’.

ONTDEK

Le Cacqueur

Valkenburg

Dit bronzen beeld is geplaatst ter gelegenheid van het WK wielrennen in 1998. Het monument stelt een renner voor die in volle sprint aan het stuur trekt en zegevierend de streep passeert.

Wielerjaar Valkenburg

Valkenburg

Dit monument is in 2006 geplaatst ter gelegenheid van het Wielerjaar Valkenburg. Dat jaar waren de aankomst van de 3e etappe van de Tour de France, de Europese kampioenschappen voor junioren en uiteraard de aankomst van de Amstel Gold Race.

Euverem Monument

Euverem

Dit monument staat op de plek waar een jonge wielrenner om het leven is gekomen.
De pas 15-jarige renner kwam in 2000 tijdens een nieuwelingenwedstrijd in de afdaling noodlottig ten val.

Wandschildering Grotten

Valkenburg

In de Gemeentegrotten van Valkenburg zijn wandschilderingen aangebracht met teksten over en handtekeningen van wielrenners die een WK-, Touretappe of Amstel Gold Race wonnen in Valkenburg.

Wielermonument Familie van Katwijk

Oploo

Het monument is een eerbetoon aan de wielerbroers Jan, Piet en Fons van Katwijk. Tussen eind jaren zestig en midden jaren tachtig waren ze actief in het profpeloton en deden onder meer mee aan de Tour de France.

Jean Nelissen Monument

Gulpen

Een passage uit het boek ‘Jean’ is de aanleiding voor dit monument op de Gulperberg. In 2016 werd de gedenksteen van de succesvolle schrijver en wielerverslaggever door zijn neef Danny Nelissen onthuld.

50 jaar Wielergeschiedenis Simpelveld

Simpelveld

Dit monument schetst 50 jaar wielergeschiedenis in Simpelveld en geeft inzicht in alle hoogtepunten tussen 1961 en 2011 waaronder het NK van 1976 dat hier verreden werd en natuurlijk de Bergomloop Simpelveld.

Mural Wielrenner

Heerlen

James Jetlag heeft in Heerlen een aantal bekende muurschilderingen gemaakt. Onder het viaduct bij Nieuw Eyckholt staat deze renner van Quick-Step afgebeeld.

Kunstobject ReCycle

Heerlen

Dit kunstobject is een initiatief van een aantal lokale bewoners. Het gehele object bestaat uit oude fietswielen. Ze hadden er meer dan 350 oude wielen voor nodig.

Wielermonument Elsloo

Elsloo

Dit monument is geplaatst om de herinneringen aan de lokale wielerhelden permanent zichtbaar te maken. Het is gelegen aan de voet van de Maasberg. De zwaarste kasseienstrook in Limburg.

Mural Wout Poels

Blitterswijck

In 2013 werd Café De Zwart, uitvalsbasis van de Wout Poels Fanclub, opgesierd door een streetart-kunstwerk met Wout Poels. Het kunstwerk bestaat uit een combinatie van een schilderij en een een racefiets. Nadat Poels tijdens de Tour de France in 2021 de bolletjestrui lange tijd droeg kreeg de mural een update.

Blijf op de hoogte

Wij houden u op de hoogte van actuele ontwikkelingen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief.