De 44-jarige Jasper Vermazen uit Berg en Terblijt wordt op 3 maart aanstaande de nieuwe koersdirecteur van de Ronde van Limburg. Daarom wordt het tijd om Vermazen eens voor te stellen en in te zoomen op zijn functie als koersdirecteur.
Waar is het eigenlijk allemaal begonnen?
Eigenlijk al als 10-jarig jochie toen hij met zijn vader de belangrijke koersen (waaronder Amstel Gold Race en NK’s) in Limburg bezocht. Die interesse voor het wielrennen werd een bacil en is nu gedeeltelijk zijn werk geworden. Hij begon allemaal na het behalen van zijn CIOS-diploma in de grotten van Valkenburg met MTB-tochten. Daarna werd hij vestigingsmanager bij Snow World in Landgraaf en was verantwoordelijk voor een aantal belangrijke wedstrijden (Worldcup Snowboarden en Europacup skiën). In 2009 verkaste hij naar het Sport & Leisurepark Landgraaf als sportief manager. Een jaar zat hij écht vooraan in het peloton. Hij werd koersdirecteur op het NK in Kerkrade. Dat was zijn eerste kennismaking met het koersdirecteurschap. Toen weliswaar zonder officiële titel, maar de werkzaamheden waren nagenoeg hetzelfde. Ook maakte hij deel uit van de organisatie van de Eurode Omloop in Kerkrade. Daar is hij al zo’n tien jaar koersdirecteur. Verder is ook bij de Amstel Gold Race actief als wedstrijdcoördinator. Door het stoppen van het Sport & Leisurepark in 2015 kwam Vermazen weer terecht bij het CIOS. En dat doet hij nog steeds drie dagen per week. In diezelfde periode startte hij ook zijn eigen bedrijf op, Vermazen Sport, Events & Management.
Wat doet een koersdirecteur eigenlijk?
Hij is goed herkenbaar, omdat hij de wedstrijd op gang vlagt. Maar hij heeft veel meer verantwoordelijkheid. Een cruciale rol is voor hem weggelegd omdat hij de algemene organisatorische leiding van een wedstrijd heeft. In de Eurode Omloop en ook in de Ronde van Limburg is hij tevens veiligheidscoördinator (oftewel safety manager). Hij dient uitermate goed op de hoogte te zijn van de reglementen. Vermazen: “De koersdirecteur is de spreekbuis van de organisatie, zorgt dus zoals gezegd voor de veiligheid van het parcours en heb dan ook korte lijntjes met politie, motards, medische dienst en jury. Bij calamiteiten ben ik ‘leading’ en aan zet om alles in goede banen te leiden. Ik zit dus nét voor de koers en controleer zo of alles beveiligt is zoals we dat van tevoren hebben afgesproken. Bij de voorbereiding ben ik ook betrokken, voornamelijk in de werkgroep parcours en veiligheid. Op de wedstrijddag ben ik bij sowieso alle vergaderingen aanwezig.”
Zijn er hoogtepunten?
Vermazen: “Vooral mijn rol in de Amstel Gold Race ervaar ik als super chique. In de WorldTour en met renners, waar ik vroeger naar ging kijken. Toen stond ik achter de hekken en nu zit ik in de koers. Het WK in 2012 als tijdschrijver staat me nog erg bij. De koers explodeerde en allerlei groepen reden over het parcours. Ik werd toen plotsklaps jurylid en bracht alle groepen in kaart. Bijzondere ervaring!”
Wat staat er op de agenda voor 2024?
Ik heb inmiddels een aantal evenementen waar ik jaarlijks mijn ervaringen mag inzetten. Naast de Amstel Gold Race ook de Volta Limburg Cycling en de Gravel Fondo Limburg. Verder help ik mee bij de Bart Brentjens Challenge, Limburgs Mooiste en de IRONMAN Hoorn. Dit jaar komt er een klus bij, Tour de France Femmes avec Zwift, die ik samen oppak met Shimano Experience Center in Valkenburg. Ik ben door de gemeente Valkenburg benaderd om als breedtesport-coördinator te fungeren. Het is de bedoeling om met de breedtesport aan te haken bij het bevorderen en stimuleren van sport- & bewegingsparticipatie. In de vrouwentour regelt Roy Packbier (The PEPr Company) met de ASO de wedstrijdtechnische zaken rondom de Tour.
Manusje van alles
Vermazen, die dus het onderwijs en de evenementen combineert, voelt zich als een vis in het water. Hij staat dan ook bekend als een gepassioneerd liefhebber van de wielersport, ook wel een manusje van alles. Hij werkt moeiteloos samen met vele instanties, overheden, verenigingen en partners. Vaak op informele wijze, maar met strakke hand en met veel oog voor details. Daarnaast heeft hij een enorm netwerk opgebouwd.
Nog wensen?
“Qua toekomst zou ik wellicht meer het accent wil leggen op de coördinatie, en minder op de uitvoering. Ik sta graag zelf vooraan, met vuile handen en de voeten in de klei. Gewoon omdat ik het fantastisch leuk werk vindt. En hoop het ook nog vele jaren te mogen doen. Ik doe mijn werk ontzettend graag. Het cliché: ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt, is écht van toepassing op mij.”, aldus de eventmanager uit Berg en Terblijt. Die trouwens in zijn spaarzame vrije tijd nog zo’n 5.000 a 10.000 fietskilometers maakt met zijn fietsmaatjes.