(Bron: www.unieksporten.nl)
Tijs Hesen (17) uit Grubbenvorst zou door zijn Cerebrale Parese een aantal jaar geleden volledig rolstoelafhankelijk worden. Maar nu staat hij rechtop en loopt hij met krukken. Dat is het resultaat van de ijzersterke wil van de jonge Limburger en een team van specialisten in het MUMC+. Zijn doorzettingsvermogen zet Tijs nu onverminderd voort om zijn droom als handbiker te bereiken: de Paralympische Spelen van 2028.
Tijs liep door complicaties tijdens de geboorte, waaronder een hersenbloeding, cerebrale parese (CP) op. Daarnaast heeft hij visuele problemen (CVI) bij het verwerken van beelden door zijn hersenen en heeft hij een verminderd kortetermijngeheugen. Zijn moeder Lonneke vertelt daarover in een artikel op de website van het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+: “Het spasme in zijn hele lichaam verkort zijn spieren. Daardoor liep hij met kromme benen en kwamen zijn knieën tegen elkaar. Zolang zijn lichaam bleef groeien, zou hij steeds krommer worden. Het toekomstbeeld een aantal jaar geleden was dat hij in een rolstoel zou belanden.”
Langer staan
Om dat beeld te veranderen zou hij een zware operatie moeten ondergaan, maar dat ging voor Tijs pas na een intensief revalidatietraject. Zo kwam Tijs in contact met Coen de Haan, kinderfysiotherapeut bij Adelante. “Tijs kwam destijds binnen met de hulpvraag om langer te kunnen staan, verder te lopen en minder gebruik te hoeven maken van hulpmiddelen. Hij deed mee bij wijze van proef om te kijken hoe belastbaar en trainbaar hij op dat moment was.”
Rechte benen
“Hoe harder ik nee kreeg, hoe meer mijn motivatie groeide”, zegt Tijs zelf over die periode. “Ik moest en zou iedereen ervan overtuigen dat ik het aankon.” Met succes, want hij boekte in korte tijd flinke vooruitgang en verraste zijn omgeving, waardoor de operatie in september 2021 door kon gaan. Na die operatie van vijfenhalf uur begon het echte werk pas. Op de eerste dag ging Coen gelijk weer met Tijs aan de slag. “We zijn die eerste dag meteen gestart om vanuit die platte houding te trainen. In fases is hij daarna steeds meer rechtop gekomen.” Tijs: “Na zes weken mocht ik voor het eerst op mijn benen staan en gaan oefenen met lopen. Dat was heel gek, ik had het gevoel dat ik er helemaal doorheen zou zakken. Lonneke: “Het was heel apart om Tijs met rechte benen te zien. Dat hadden we nog nooit eerder gezien. Dat waren hele bijzondere en emotionele momenten.”
Energie sparen
Tijs krijgt nu wel eens vragen waarom hij ondanks die zware operatie nog op krukken loopt. “Maar dat was ook niet het doel,” zo zegt hij zelf. “Ik heb die operatie doorstaan om overeind en rechtop te kunnen blijven lopen. Ze hebben nooit gezegd dat ik beter, sneller of verder zou gaan lopen.” Tijs maakt inmiddels ook af en toe gebruik van een rolstoel. “Ik haatte dat ding voorheen. Nu kies ik er soms bewust voor. Dat is dan vooral om energie te sparen. Maar het is dan nog altijd een keuze. Zonder operatie had ik die keuze niet meer.”
Handbiken
Hij wil nu ook vooral energie sparen voor zijn focus op het handbiken. Voor zijn operatie was hij al begonnen met deze sport bij een wielervereniging in Venlo. Tijdens de revalidatie werd hij door Adelante gevraagd om mee te doen met de Handbike Battle in 2022. Daar werd hij gescout door de talentcoach van de KNWU. Hij zit nu in het talententeam van de wielerbond en is vastbesloten om een plek in het selectieteam op Papendal te bemachtigen. Hij zet nu alles op alles voor zijn droom: meedoen aan de Paralympische Spelen van 2028.
Inmiddels heeft hij de begeleiding vanuit het beweegteam en Adelante achter zich gelaten. Hij is duidelijk klaar voor een nieuw hoofdstuk.
Bron: MUMC