Cauberg- Voerstreek - Cauberg

Vanaf de top van de Cauberg naar het dak van de Belgische Voerstreek

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

Beklimmingen in deze route:
De volgende beklimmingen ga je op volgorde tegenkomen tijdens deze route. 

  • Kloosterhofstraat
  • Mabrouck
  • Mur de Grises Pierres
  • Les Waides
  • Bronckweg
  • Groeve ’t Rooth

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Beschrijving
De route start op een speciale locatie. De top van de Cauberg! Bij Landal Kasteeldomein De Cauberg, het park dat wielersport ademt en waar de klasbakken uit het profpeloton graag vertoeven. Maar dit keer laten we de hoogtemeters van de Cauberg achter ons. Die worden al genoeg geoogst. Wij zetten koers richting het Zuid-Limburgse grensgebied. Waar onontdekte hellingen op je wachten!

De route begint rustig. Alle tijd om de benen op te warmen. Pas over de grens in de Belgische Voerstreek staan de eerste twee hindernissen op het programma. De Kloosterhofweg en Mabrouck zijn echte “lopers”. Beklimmingen met een constante hellingsgraad over autoluwe wegen. Perfect om warm te draaien!

Startlocatie:

 Landal Kasteeldomein de Cauberg

Lengte:

83,6 km

Hoogtemeters:

1050

Moeilijkheid:

4/5

De route
Val Dieu, de biertempel van Aubel
Als de eerste inspanningen zijn geleverd leidt de route je via een heerlijke afdaling naar de historische Abdij van Val-Dieu. Waar het gelijknamige speciaalbier nog steeds wordt gebrouwen. Een mooie plek om de energiereserves bij te vullen. En hoewel de aanblik van zo’n heerlijke kelk abdijbier waarschijnlijk onweerstaanbaar is doe je er goed aan om die nog even te laten staan. Maar wees gerust, er komen nog genoeg plekken op de route om dat biertje te bemachtigen.

Weer op de fiets worden de kuiten snel opgewarmd. En wel op de Mur de Grises Pierres, Een grote onbekende die je na deze rit niet snel vergeet. De hellingspercentages van deze “muur” komen namelijk binnen als een sloopkogel. Vroeg terugschakelen is ten zeerste aanbevolen! Maar de krachtsinspanningen op deze helling zijn niet voor niks. Eenmaal boven begeef je je in een gebied met autoluwe, bijna on-Belgisch goede wegen. En terwijl jij geniet van de omgeving loopt de hoogtemeterteller gestaag door.

Op Les Waides is het ieder voor zich!
Op 50km kom je aan bij de grootste uitdaging van de dag. Les Waides. Deze klim geldt als één van de zwaarste in deze regio. Met een lengte van 2,5 kilometer en hellingspercentages die ruim in de dubbele cijfers lopen is dit een formidabele tegenstander. Je krijgt één tip mee. Geef niet op als de solitaire eik in zicht is. Je bent er bijna! Boven wordt je beloond. Les Waides biedt je één van de mooiste vergezichten over deze regio. Is de top bereikt? Goed gedaan! Deel dan je foto met #LimburgCycling en laat ons ook meegenieten van dat prachtige uitzicht!

Pik een terras in de oude dorpskern van Eijsden
Hierna is het lekker uitbollen richting Zuid-Limburg. De route brengt een bezoek aan de oude dorpskern van Eijsden waar het geen gek idee is om even lekker aan te schuiven op een plaatselijk terras. Met nog 15 kilometer te gaan doorkruist de route een klein stukje Zuid-Limburgs Heuvelland. Er wordt twee keer geklommen. Waarna er niets meer tussen jou en de finishlijn staat. Nog één keer aanzetten en je handen mogen omhoog op de top van de Cauberg!

Tekst en foto: Grimpeur