Offroad op ontdekking bij de zuiderburen
Starten doe je in het Belgische Kanne, net buiten Maastricht. Via de het fort en de bunkers van Eben-Emael doorkruis je de vallei van de Geer om vervolgens de oversteek te maken naar het prachtige Land van Herve. Trails en gravelpaden wisselen elkaar perfect af terwijl je ondertussen kunt genieten van prachtige vergezichten en de rust die deze omgeving te bieden heeft. De Voerstreek is de verbindingen met het Zuid-Limburgse heuvelland. Beiden weer met hun eigen karakter dat zorgt voor een zeer diverse en uitdagende route.
De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:
-
Fort Eben-Emael
-
Plateau van Wonck
-
Bois de la Julienne
-
Mijn site van Blegny
-
Voormalig treintunnel van Dalhem
-
Les Waides
-
De Voerstreek
-
American Cemetery in Margraten
-
Helpoort in de oude binnenstad van Maastricht
-
Sint-Pietersberg
Startlocatie:
Kanne (BE)
Lengte:
86,3 km
Hoogtemeters:
870 HM
Moeilijkheid:
5/5
De route
Net over de grens bij Maastricht ligt het idyllische Kanne. Startpunt van een 86 kilometer lange gravel/mountainbike route. Kort na vertrekt dient zich al snel het eerste gravelpad aan richting het Fort Eben-Emael in de vallei van de Geer. Een indrukwekkend fort uit de WOII dat vandaag de dag dienst doet als museum. Zorg dat je hier al goed opgewarmd bent want de eerste klim van de dag dient zich aan. Het eerste deel is steil gevolgd door een verraderlijk lange uitloper. Eenmaal boven passeer je nog langs een bunker met een prachtig uitzicht over het Albertkanaal en de Maas. Na een korte singletrack volgen de bredere gravelpaden richting Wonck. Verwacht hier geen gladgestreken paden, af en toe is het stoempen geblazen!
Onbekend terrein
Het plateau van Wonck strekt zich lang uit en kent ook de nodige hoogtemeters. Dit gebied zal voor de meeste onbekend terrein zijn, laat je dan ook verrassen door het natuurschoon en de diversiteit van paden.
Bij het Luikse Oupeye daal je weer af naar de Maas voor een oversteek naar ‘Bois de la Julienne’. Dit bos is vooral voor mountainbikers een paradijs. Wie in het zuidelijk deel van het bos goed oplet zal fantastisch aangelegde downhills spotten. In deze route laten we die echter links liggen zodat ook de minder ervaren rijders zonder risico’s aan hun trekken komen. Let wel op, ook het hoofdpad zal voor velen een uitdaging zijn, in het bijzonder het einde van de afdaling, laat je niet verleiden tot onnodige risico’s en stap af waar nodig.
Na dit spannende intermezzo volgt een stevige kuitenbijter waarna de route koers zet richting de oude mijn site van Blegny. De bossen hebben plaatsgemaakt voor glooiend weidelandschap van het Land van Herve. Via een oude spoorwegbedding en tunnel passeer je langs Dalhem. Dit deel van de route loopt hoofdzakelijk bergaf, ofwel gratis kilometers. Nadat je de batterijen weer hebt kunnen opladen begint in de Mortroux het klimwerk weer. Op de top word je een beloond met een prachtig uitzicht over het gebied en kun je het vizier richting op de Voerstreek. De lange afdaling naar Sint-Martens-Voeren is een moment van verpozing alvorens de klim naar De Plank begint. Een vrij uitdagend exemplaar door de stenen, wortels en niet te vergeten de steiltegraad. Deze klim zit ook steevast in het parcours van de Bart Brentjens Challenge.
Terug de grens over
De finale in het Zuid-Limburgse Heuvelland is aangebroken. In de Beutenaken wacht nog een lange klim waarna de glooiende gravelpaden op het plateau van Margraten hun opwachting maken. Wie nog energie over heeft kan hier de gashendel opdraaien. In Bemelen is Maastricht is inzicht. Wat volgt is een noodzakelijk stuk asfalt maar ook de kasseien van de oude binnenstad kort daarop gevolgd door de laatste hindernis van de dag: de Sint-Pietersberg. Een niemendalletje met frisse benen maar na deze tocht zal dit voor velen een hele kluif zijn. In de verte gloort Kanne alweer op. De laatste meters door het ENCI-bos verdwijnen onder de wielen vandaan. Nog een keer dalen voor de beentjes omhoog kunnen!
Foto’s & route: Nas-Raddine Touhami