Super Classic 2022 | Dag 2

De Cauberg, Muur van Huy en Muur van Geraardsbergen op één dag fietsen doet menig wielerhart sneller kloppen. Maar voeg daar een dag met de Koppenberg, Kemmelberg, Carrefour de l’Abre en verborgen parels aan toe en je hebt hét recept van de Super Classic 2.0. Een tweedaagse hommage aan de iconische voorjaarsklassiekers. Over bekende en onbekende wegen. Met meer klassiekers, beklimmingen en kasseistroken. 

De voorliefde voor de voorjaarsklassiekers is diep verankerd in de Belgische en Nederlandse cultuur. Kranten staan er weken vooraf al vol mee. De dag na Kerst begint het aftellen tot de Omloop het Nieuwsblad al. Pronostieken en koerstactieken vliegen je om de oren. Want wielrennen is de sport van het volk. Nergens kun je zo dicht bij je helden komen, of exact hetzelfde parcours rijden en je even prof wanen, totdat de Strava leader boards je weer met beide benen op de grond zetten. Met de Super Classic wil Nas-Raddine Touhami in samenwerking met Shimano je inspireren om erop uit te trekken en onze geliefde voorjaarsklassiekers én verborgen parels op een uitdagende manier te ontdekken. Rijd je mee? Hij vertelt zijn verhaal van dit avontuur hier beneden.

Versie 2.0 

Vorig jaar reden we de Super Classic in barslechte weersomstandigheden. Een heroïsche editie waarin regen en harde tegenwind het tot een 335 kilometer lange calvarietocht maakte. Niet voor herhaling vatbaar. Het draait immers niet om de langste afstand, meeste hoogtemeters of snelste tijd, maar om het beleven, ontdekken en dat met gezonde dosis afzien. Precies daarom kies ik dit jaar voor een route van twee dagen. En stiekem ook omdat twee machtige monumenten ontbraken: de Muur van Geraardsbergen en Kemmelberg. 

 

Deze route is een vervolg op ”Superclassic 2022 | dag 1”

De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • Taaienberg
  • Paterberg
  • Oude Kwaremont
  • Varentstraat
  • Kemmelberg
  • Plugstreets
  • Paris-Roubaix kasseistroken

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Geraardsbergen (BE)

Lengte:

237 km

Hoogtemeters:

1860 HM

Moeilijkheid:

5/5

De route

Met een stevig ontbijt achter de kiezen stappen we weer op. Veel tijd om op te warmen is er niet. De Valkenberg doemt al op. De opener van ons Ronde van Vlaanderen hoofdstuk. We krijgen de ene na de andere kasseistrook en klim voor de wielen geschoven, het is subliem! Afzien en genieten liggen hier zo dicht bij elkaar. Op de Taaienberg steken we een tandje bij, niet zo indrukwekkend als Tom Boonen ooit deed, maar toch. Na de Berg ten Houte beginnen we aan het tweeluik Paterberg en Oude Kwaremont. We ronden de top en stomen via de kasseien van de Varentstraat door naar de Tiegemberg.  

De omgeving verandert, heuvels maken plaats voor de vlakte. 40 kilometer mollemalen we op de grote plaat totdat we in de verte de Kemmelberg al zien liggen. We komen aan bij de Menenpoort in Ieper. Dit imposante bouwwerk ter nagedachtenis van 55.000 vermisten uit WOI vormt sinds 2020 ook het startdecor van Gent-Wevelgem, voor ons markeert het de helft van de route van dag 2. 

De spanning stijgt, met nog 100 kilometer tot de aankomst luidt de Scherpenbergweg de finale in. Prachtige vergezichten doen de pijn in de benen even vergeten. De steile Schomminkelstraat en Baneberg zijn opwarmertjes voor de befaamde Kemmelberg. De aanloop naar de kasseien doet denken aan de Eyserbosweg, onprettig steil. Maar eenmaal op de kasseien begint de miserie pas echt en is stoempen om boven te komen is het devies. Op de top prijkt het monument Den Engel. Oef, dit was de laatste pittige klim. 

Plugstreets 

Plugstreets is de Britse verbastering uit WOI voor het nabijgelegen dorp Ploegsteert dat dan weer het geboortedorp van wijlen Frank Vandenbroucke is. In 2019 werden 3 stroken gravel opgenomen in het vernieuwde parcours van Gent-Wevelgem. Op wat steenslag na zijn ze goed berijdbaar en is vooral de landelijke ligging de reden om ze te rijden. 

De zonsondergang is ingezet en Frankrijk komt in zicht. We krommen ons over het stuur en de ketting gaat naar rechts. Lille doorkruisen we in een mum van tijd. De finale is ingezet. 

Finale 

In Templeuve gloort de eerste kasseistrook: secteur 8: L’Epinette en kort daarop gevolgd door Moulin-de-Vertrain. Het stof van de koers lijkt nog net neergedwarreld. Een onwerkelijk gevoel, alsof de spanning nog in de lucht hangt. De finish is binnen handbereik, de euforie stuwt ons over de kasseien. Bourghelles, Wannehain, Camphin-en-Pévéle, wat een namen en wat een stroken.  Alsof de stenen er van een afstandje zijn ingegooid. Je moet ze zelf hebben gereden om te ervaren hoe slecht ze liggen. Om Ward maar te citeren: “eigenlijk heeft dit niets meer met fietsen te maken”. 

Op Carrefour de l’Abre verbijten we een laatste keer de pijn. Het zitvlak en de handen willen niet meer. De kantjes bieden soelaas. Gruson en Hem zijn daarna nog maar niemendalletjes en zo bereiken we Roubaix. Nog één kasseistrook van Espace Charles Crupelandt voor we de mythische Velodrome oprijden voor enkele ererondjes.  

Wat was dit een fantastische ervaring. Twee dagen blijkt de goude formule om de voorjaarsklassiekers en al het moois ertussen te beleven. De liefde is alleen maar groter geworden. Op naar de volgende editie! 

 

Bekijk ”Super Classic 2022 | Dag 1” voor de aanvang van deze helse tocht.

De Super Classic 2.0 is een idee van Nas-raddine Touhami en de uitvoering ervan wordt ondersteund door SHIMANO Europe.

Fotografie: Robbrecht Desmet & Yorit Kluitman

Foto’s & route: Nas-raddine Touhami