Vaals - Schinveld - Vaals – Grensoverschrijdend fietsen in Zuid-Limburg

Over de mooiste wegen van Parkstad en het Duitse grensgebied.

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

 

Beklimmingen in deze route:
De volgende beklimmingen ga je op onderstaande volgorde tegenkomen tijdens deze route:

  • Schneebergweg
  • Schlangenweg
  • Toupsberg / Mont Chèvre
  • Hoolgrub
  • Molenweg Rimburg
  • Nagelbeek
  • Imstenrade

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Landal Vaals

Lengte:

100 km

Hoogtemeters:

1050

Moeilijkheid:

4/5

De route
Beschrijving
Vaals plat? Wat mag je daar nu van verwachten? Nou, noem deze rit gerust een avontuur. En ja, er zitten genoeg hoogtemeters in, maar die ga je niet op de bekende klimmen in de omgeving van Vaals inwinnen. Dit is een atypische rit met een uitdagend parcours en onbekende hellingen. Het vertrekpunt is Landal Vaals. En al meteen vanaf het begin stuur je richting het onbekende. Er gaat geklommen worden maar dan op z’n Duits! Met 100 kilometer voor de wielen en 1050 hoogtemeters te overwinnen ben je “fix und fertig” als je de top van de Vaalserberg weer ziet opdoemen. Één geluk. Die hoef je niet meer op!

De grens over
Meteen na het vertrek duik je de Duitse grens over en wordt de hoogtemeterscore geopend. De geleidelijke hellingspercentages van de Schneebergweg en Schlangenweg brengen de hartslag omhoog en de benen op temperatuur. Maar helemaal lekker lopen deze hellingen niet. Het wegdek in het Duitse deel van deze route is niet van dezelfde “premium” kwaliteit die we aan onze zijde van de grens gewend zijn. Een barretje minder bandenspanning is aan te raden voor deze rit.

Weiße Straßen
Zeker wanneer je op de prachtige Heyder Feldweg bent beland is een beetje minder bandenspanning een stuk comfortabeler. Een waar stukje Strade Bianche in Duitsland. Alleen de cipressen missen nog. De half verharde strook is maar 900 meter lang, dus je bent zo uitgerammeld over dit pittoreske paadje. Op naar Nederlandse bodem!

Kort maar pittig
De koers wordt hier gesierd door een aantal korte onbekende beklimmingen in de regio Parkstad. Voorbij de poorten van kasteel Erenstein is het de kort maar pittige Toupsberg die als eerst zijn opwachting maakt. Slechts 600 meter lang, maar een onvervalste kuitenbijter. Enkele kilometers verderop in het sfeervolle Rimburg zijn het de Hoolgrub en Molenenweg die de kuiten doen verzuren. Voor de liefhebber. Rimburg is ook meteen een uitstekende plek voor een koffie met vlaai stop!

Het glooit
Wanneer de totaalafstand doormidden is bevind je je op de glooiende wegen in de voorlopers van het Heuvelland. Hier is het “adagio”. Rustig fietsen en vooral genieten van de weidse omgeving. Want er gaat nog wat komen. Na het passeren van de klim Nagelbeek in het gelijknamige buurtschap in Schinnen veranderen het vals plat en glooiende wegen weer geleidelijk naar heuvels.

De laatste kilometers brengen je terug naar de regio Parkstad, waar de in het bos verscholen klim van Imstenrade de meest uitdagende horde is. Daarna komt het echte Heuvelland weer in zicht. Terug naar Vaals waar het bijna 100 kilometer geleden allemaal begon. Tijd om de benen hoog te leggen en jezelf te verwennen met een verdiende versnapering!

Tip: Op zaterdag is een grote markt in Eygelshoven. De moeite om een kijkje te gaan nemen, maar mocht je hier geen interesse in hebben, dan kun je het beste niet de route op zaterdagochtend fietsen.

Tekst en foto: Grimpeur