Hinterland van onze buren

Ritten door het heuvelland, naar de Ardennen of Eifel, we hebben ze allemaal al eens gereden. Vaak over dezelfde wegen, dan weten we tenminste welke lastige klim ons nog te wachten staat of hoe ver het nog is. Een reflex die de meeste onder ons van nature hebben. Daarom heeft kenner van het gebied Nas-Raddine Touhami ons wederom een parel van een route voorgeschoteld. Bij het bouwen van zijn routes probeert hij juist van de gebaande wegen af te wijken. Er is immers nog zoveel moois in onze regio te ontdekken. Deze route is daar een toonbeeld van. Het gebied is bekend maar door de aaneenschakeling en combinatie van kleine weggetjes verandert het perspectief dusdanig dat het aanvoelt al iets compleet nieuws…
De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • Nederland, Wallonië, Vlaanderen, Duitstalige Gemeinschaft én Duitsland
  • Vele onbekende, maar prachtige hellingen in de hele Euregio
  • Ligne 38
  • Gravelstroken

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Maastricht

Lengte:

108 km

Hoogtemeters:

1400 HM

Moeilijkheid:

4/5

De route
De start is net buiten Maastricht. De eerste kilometers zijn vlak en ideaal om de benen op bedrijfstemperatuur te laten komen. De Eckelderberg is de eerste hindernis van de dag, kort daarna gevolgd door de Banholtergrubbe. Via de klim door het pittoreske Vroelen duiken we België in. In Aubel volgt de route de oude spoorweg ‘ligne 38’. Recent geasfalteerd en een waar genot. Pas wel op in de weekenden voor drukte, doordeweeks en in de avonduren is het er heerlijk fietsen.

De achterweggetjes volgen elkaar nu in rap tempo op. Echte beklimmingen zijn er niet, maar laat je daar niet door misleiden. Geen meter is vlak en korte kuitenbijters zorgen voor extra peper en zout.

 

Na wat omzwervingen in achterland van Duitstalig België doemt het Aachenerwald op. Een uitgestrekt bos ten zuiden van Aachen. Ondanks enkele gravelstroken zijn de paden goed begaanbaar op de racefiets. Meanderend door het bos voert de route je naar het Drielandenpunt. Een goed moment voor een korte pauze om de vergezichten te aanschouwen. Na de afdaling pikt de route ravel Ligne 38 weer op tot in Plombières. Rakelings langs de grens met Nederland doorkruis je Sippenaeken met haar prachtige Chateau de Beusdael, meteen ook de voet van de gelijknamige beklimming.

 

Bij Slenaken rijd je Nederland weer in voor de finale. Via Beutenaken kom je al snel aan de voet van de laatste scherprechter, de Groenendalsberg. Een kuitenbijter met een uitschieter tot 13%. De laatste 13 kilometer gaan over golvend terrein over de binnenwegen van Termaar, Honthem en Cadier en Keer. De laatste kilometers naar het startpunt gaan in dalende lijn.

Foto’s & route: Nas-Radinne Touhami