Wildhood Ride – Crossborder Gravel

Grensoverschrijdend gravelen, dat is toch genieten geblazen. Dit keer een gastroute van ‘For the Love of Gravel’ die je meenemen op een pittige route bijna geheel over gravel- en bospaden met veel variatie. Lange beklimmingen en een aantal korte pijnlijke heuveltjes. Snelle makkelijke afdalingen en een paar technische waar je je vingers maar beter aan de rem houdt. Mooie gladde gravelstroken en, helaas, ook enkele hobbelige grasstroken (maar niet te veel). Ondanks een lengte van slechts 82km voel je de 1200hm op deze route wel degelijk. We geven een beknopte beschrijving.

Wil je het volledige verhaal lezen, kijk dan op de website van For The Love Of Gravel.

De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze gravelroute:

  • Kasteel Beusdael
  • Kattenroth
  • Onderste Bosch
  • Le Bois du Roi

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Mesch

Lengte:

82 km

Hoogtemeters:

1200

Moeilijkheid:

5/5

De route
Vanuit Mesch, met nog koude spieren, gaat de route van 70m hoogte naar 124m hoogte met stukjes van 11%. Dat doet even pijn, maar het uitzicht is een mooie beloning. De route duikt meteen al België in om vervolgens weer richting Mheer te gaan, terug Nederland in.

Vervolgens slingert de route tussen Sint Geertruid, Banholt en Reijmerstok door richting Gulpen. Maar voordat de drukte van Gulpen bereikt wordt, draait de route al weer af naar de Engelenweg. Een lange klim van 2km, steeds zo rond de 4% stijgingspercentage met een kleine verrassing van 16%, maar die is gelukkig maar kort. Een stuk verder leidt de route je door het “Onderste Bosch”. Aan het einde van dit bos, net voor de camping heb je een prachtig uitzicht.

Bij Schweiberg gaat het via een gravelafdaling richting Mechelen. Net voor Mechelen, links door Overgeul weer het gravel op richting Partij. Vanuit Partij op weg naar de lunch stop, maar niet nadat er eerst flink wat hoogte meters overwonnen worden. Van 100m hoogte naar 266m hoogte over bijna 7km. Na een mooie tour via Sippenaeken, Affnay, Bombaye en Bernau weer terug naar Mesch voor een heerlijke nazit bij Café ’t Piepke.

Let op: In “Le Bois du Roi” zit in een klein stukje hike-and-bike in, omdat er enkele bomen gekapt zijn en zijn blijven liggen. Het alternatief is veel asfalt, dat doen we dus maar niet.

TIP: Tubeless banden zijn aanbevolen want er zitten best veel ruwe stukken tussen, zo is de Zuid Limburgse gravel nu eenmaal.

Foto’s, tekst & route: For The Love Of Gravel