De Gulp staat open...

Om de rivierbedding van de Gulp liggen een aantal mooie klimmen.

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Onze missie? Jouw grenzen verleggen! Dit keer een grensoverschrijdende route van Racefiets-routes.nl

Bijzonderheden op deze route:
De lijst van beklimmingen op deze route:

 • Reijmerstokkerdorpstraat: een loper van een klim, lang (3,5 km) maar hoogstens 4%.
 • Hoogcruts of Piemert (let op: je daalt daarna de steile en smalle Schilberg af!)
 • Nurop: geleidelijke klim over autovrije weg
 • Magnebos: een langere klim die geleidelijk steiler wordt en eindigt in een donker beukenbos.
 • Smidt-Neubau-Mabrouck: één klim in 3 etappes (vandaar de drievoudige naam), maar soms ook gewoon aangeduid als Mabroek.
 • Berg La Clouse (Kosenberg): het venijn zit ‘m in de staart!
 • Rue de Beusdael: met aan de voet het kasteel Beusdael.
 • Kloosterhofstraat: 2 km klimmen met vrijwel constant stijgingspercentage van 4%.
 • ’t Gieveld: schitterende klim door bosgebied
 • Beversberg: een verborgen juweeltje van een klim.

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

 1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
 2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Gulpen

Lengte:

69 km

Hoogtemeters:

1000

Moeilijkheid:

4/5

De route

Beschrijving
De route start in Gulpen (bij zwembad Mosaqua, waar voldoende parkeergelegenheid is) en gaat tegen de wijzers van de klok in. De route is nagenoeg geheel geconcentreerd rond het dal van de Gulp. De Gulp is een riviertje dat ontspringt in België in het Land van Herve, en via de Voerstreek Nederland instroomt en net ten noorden van Gulpen in de rivier de Geul uitmondt. De route volgt de rivier de Gulp eerst stroomopwaarts (dus België in), en op de terugweg stroomafwaarts.

Voerstreek, Land van Herve en Aubel
Dat betekent op de heenweg beklimmingen aan de westkant van het Gulpdal. In de Voerstreek aangekomen is er even een kort uitstapje naar het het dal van de beek Veurs. De route komt uiteindelijk helemaal in het Land van Herve: golvend heuvellandschap, met veel weiden omzoomt door heggen, en de route gaat even dwars door het centrumstadje Aubel. Op de route in het Land van Herve ligt een behoorlijk steil klimmetje (Berg La Clouse), uitgesleten door riviertje de Berwijn (La Berwinne). Na deze pittige klim kom je op de heuvelkam die ten oosten van Aubel ligt met schitterende vergezichten. Nabij Hombourg, na een afdaling naar het Gulpdal moet je op het laagste punt direct linksaf (goed opletten bij deze afslag!) en daarna volg je het geasfalteerd fietspad over een voormalige spoorlijn om Hombourg heen (je moet wel even een hondertal meter kasseiweg trotseren om op het fietspad te geraken).

Via Sippenaeken en de beklimming van de Kasteelstraat kom je wederom in de Voerstreek terecht, in plaatsje Teuven en uiteindelijk fiets je Nederland weer binnen via de mooie beklimming van het Gieveld. Je fietst dan op het plateau ten zuiden van Gulpen (Plateau van Crapoel) dat langzaam afloopt in noordelijke richting, en daalt de Gulperberg af naar het centrum van Gulpen. Dan is het nog niet klaar want je beklimt tot slot de Beversberg. Maar mocht je het beu zijn dan kun je de Beversberg overslaan, je bent per slot van rekening toch al in Gulpen: het scheelt je 6 km en 80 hoogtemeters.

Op de route ligt in totaal zo’n 4 kilometer (vrijliggend) fietspad: op de heuvelkam langs de Oude Luikerweg tussen Reijmerstok en Euverem, en over de voormalige spoorlijn om Hombourg heen.

Tekst en route: Racefiets-routes.nl