Grensverleggend via het smalste stukje Nederland

De route start vanuit natuurtransferium Echt en volg je met de wijzers van de klok mee. Je fietst eerst richting Susteren over binnenwegen via Ophoven, Dieteren en Baakhoven.
De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • De Groote Heide
  • Zweefvliegveld
  • Slot Krickenbeck
  • De Süchtelner Höhen

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Echt

Lengte:

101 km

Hoogtemeters:

410

Moeilijkheid:

3/5

De route
De route start vanuit natuurtransferium Echt en volg je met de wijzers van de klok mee. Je fietst eerst richting Susteren over binnenwegen via Ophoven, Dieteren en Baakhoven.

De passage door Susteren is kort waarna je door natuurgebied ’t Hout fietst. Na het oversteken van de spoorlijn fiets je over geasfalteerde fietspaden door het IJzerenbos.De route gaat dan richting Koningsbosch, waar je een klimmetje over een steilrand krijgt. Vervolgens duik je de Selfkant in, een Duits landbouwgebied. Je fietst door het dal van de Saeffelerbach en zet daarna koers naar Süsterseel. Je fietst vervolgens door de Gangeltener Heide en gaat dan de grens over naar Jabeek. Dan volgen klimmetjes aan de noord-oost rand van het plateau van Doenrade met een klimmetje van Jabeek naar Bingelrade (let op: smalle holle weg met soms vervuild wegdek en een slecht zichtbare tractorsluis) en de Hillensberg. Je komt kort in Sittard en beklimt daarna de autovrije Kollenberg. De afdaling gaat door villawijk Kollenberg (waar de Nederlandse tv-serie Flodder is opgenomen), en verlaat dan snel Sittard.

Via Munstergeleen fiets je weer over het plateau van Doenrade, met de beklimmingen van de Wanenberg en de Eekerweg. Je daalt Munstergeleen weer in en via het Geleenbeekdal over autovrije wegen, fiets je weer naar Sittard. De route gaat 1 km door een buitenwijk van Sittard en vervolgens door een natuurgebied met vrijliggend fietspad net ten noorden van Lindenheuvel.Dan fiets je via Einighausen, Limbricht, het kasteel van Limbricht, het Limbrichterbos, Guttecoven en Graetheide naar Obbicht. Dan volg je langere tijd het stroomgebied van de Maas. Bij Ohé en Laak fiets je langs kasteel Geudje en de Hompesche molen. Je fietst daarna dwars door het pittoreske dorpje Stevensweert en uiteindelijk bereik je via de brug over het Julianakanaal het eindpunt van de route.

Tekst & route: https://racefiets-routes.nl