Haspengouw - Slingerend door de fruitstreek

Fietsen gaat vaak om gezelligheid, vriendschap, goede koffiestops en dat in een mooie omgeving. Vanuit Maastricht zijn de Zuid-Limburgse Heuvels, Voerstreek, Ardennen en Eifel dan voor de hand liggende bestemmingen. Maar ten westen van Maastricht, in Belgisch Limburg, ligt Haspengouw, ook wel de fruitstreek genoemd. Hier ligt een uiterst gevarieerd fietsnetwerk waar je ook als wielrenner meer dan een uitdagend parcours voor de wielen geschoven krijgt. Het fietsnetwerk van de Haspengouw staat garant voor prachtige fietspaden en autoluwe wegen kriskras door de glooiende landerijen. Kenner van het gebied Nas-Raddine Touhami maakte een geweldige route met (foto)verslag waar je wielerhart sneller van gaat kloppen. Startlocatie? Net over de grens bij Maastricht, het Belgische Kanne. Woonplaats van een Giro D’Italia winnaar uit 2017….
De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • Hallembaye
  • Romeinse Kassei
  • Kasteel Alden Biesen
  • Gravel- en kasseistroken

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Meer foto’s en informatie van deze rit? Bekijk het verslag op Gruppo C
  3. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Kanne (B)

Lengte:

163 km

Hoogtemeters:

1200

Moeilijkheid:

5/5

De route
Het fietsnetwerk van de Haspengouw staat garant voor prachtige fietspaden en autoluwe wegen kriskras door de glooiende landerijen. Namens Gruppo C staan er voor u 170 km en 1690 hoogtemeter op het programma. Na de start doemt al snel de fameuze Hallembaye in België op. Deze ‘puist’ maakte tussen 1993 en 2001 nog deel uit van het parcours van de Amstel Gold Race. Via een klein lusje door Wallonië kom je al snel op de Haspengouwse paden. Nu was het een kwestie van ogen op de navigatie houden en de knooppuntenbordjes in de gaten houden. Zonder is bijna niet te doen en dat bedoelen we in positieve zin: wat een keuzemogelijkheden! Draaien, keren, heuveltje op en af, authentieke dorpje in en is het credo tijdens deze rit.

De route koerst zuidwaarts tot de grens met Wallonië, Corswarem om precies te zijn. Via sprekende dorpen als Jeuk en Muizen beland je bij de Romeinse Kassei. Deze weg (parallel aan de N79) verbindt Sint-Truiden en Tongeren in een rechte streep, kortom klimmen geblazen. Om de kasseikilometers voor de pauze nog wat op te schroeven plakken we er nog een extra lusje Mettekoven aan vast.

Een tip om op dit punt van de route een korte koffiestop in te lassen: Cafe Coureur in Kortessem.

Eenmaal de doppio espresso’s achter de rug koersen we verder richting Gors-Opleeuw, waar enkele venijnige klimmetjes volgen die leidden naar Zammelen, Piringen en Tongeren.

Na de genoemde dorpen laten we de regio Haspengouw achter ons richting Alden Biesen. Qua paden betekent dit weinig verandering, nog altijd draaien en keren en de nodige hoogtemeters.
Alden Biesen is een prachtig kasteel met een prachtige oplopende kasseistrook. Nee het is geen Muur van Geraardsbergen of Patersberg maar dit decors mag er zeer zeker wezen.

Eenmaal de top bereikt zie je thuishaven Maastricht al liggen, rest alleen nog een tweede maal de Hallembaye. De regio Haspengouw blijkt een verrassende tegenhanger te zijn van Zuid-Limburg, veelzijdig en autoluwe wegen als unique selling points. Kortom download de route hierboven en laat je verrassen door al het moois dat de Haspengouw te bieden heeft.

Foto’s & route: Gruppo C