Grimpeurs des barrages

Van randje Zuid-Limburg, naar de rand van de Ardennen

Soms sta je versteld van de mooie plekken die je kunt ontdekken vanaf de fiets. Helemaal op eigen kracht. Dit is zo’n rit. Een kleine mini-vakantie op de racefiets. Van randje Zuid-Limburg, langs glooiende vergezichten, stuwmeren en ongerepte naaldbossen, naar de rand van de Ardennen.

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde.

  • Mabrouck
  • Hombourg – Henri Chapelle
  • Côte de la Ville Haute
  • Côte des Sangliers
  • Langesthal
  • Eperheide

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Soms sta je versteld van de mooie plekken die je helemaal op eigen kracht kunt ontdekken op de fiets. Dit is zo’n rit, een kleine mini-vakantie op de racefiets. Vanaf de rand van Zuid-Limburg, langs glooiende velden met vergezichten, stuwmeren en ongerepte naaldbossen, naar de grens van de Ardennen en weer terug.Vanaf het vertrekpunt in Slenaken steek je al snel de Belgische grens over naar het kenmerkende landschap van de Voerstreek. Dankzij de rustige wegen, de vergezichten en het bovengrondse elektriciteitsnet heb je meteen een vakantiegevoel.Dat gevoel ga je in deze rit niet meer loslaten. Want na iedere klim worden de uitzichten en de pittoreske dorpjes mooier. Wordt er ook geklommen? Jazeker, want met ongeveer 1.200 hoogtemeters is deze rit een mooie uitdaging voor de grimpeurs, ofwel klimmers. De moeilijkste klim start vanuit Limbourg. Vanuit het centrum rukt de Côte de la Ville Haute als een muur voor je op. Bijna een kilometer lang blijven de hellingspercentages in de dubbele cijfers. Dit is een pittige klim!

Startlocatie:

Slenaken, parkeerplaats “Bij de brug”

Lengte:

100 km

Hoogtemeters:

1500

Moeilijkheid:

5/5

De route
Na ongeveer 35 kilometer fietsen bereik je het eerste stuwmeer, de indrukwekkende Barrage de la Gileppe. Stop hier zeker even voor koffie en een fotomomentje. Nadat je een stuk het meer volgt, klim je via de prachtige Côte des Sangliers terug naar hoger gelegen gebied. En dan op naar de Vesderstuwdam in Eupen.In Eupen wordt met 400 meter boven NAP het hoogste punt van deze rit bereikt. Vanaf hier dwarrelt de route weer terug richting Zuid-Limburg. Langzaam zie je het bosrijke Ardennengebied veranderen naar het open heuvellandschap aan de Voerstreek. Wil je nog iets langer genieten op Belgisch grondgebied dan is een stop bij bistro Le Soigneur een aanrader. Nog even de reserves bijvullen want er wordt nog één keer geklommen in Zuid-Limburg. Je moet de Eperheide namelijk nog overwinnen voordat de benen omhoog mogen.

Tips:
– Doe voor deze rit een bar minder luchtdruk in je banden dan normaal. De Belgische wegen in de Voerstreek en Ardennen zijn van mindere kwaliteit dan je gewend bent in Nederland. Dit rijdt een stuk comfortabeler.
– Op de startlocatie in Slenaken kun je gratis parkeren op de grote parkeerplaats “Bij de brug” gelegen onderaan de Loorberg.
.