Van Sittard naar Zittard door Limburgse heuvels en ‘Dutch mountains’.

Met het inladen van deze gpx-route op je fietscomputer wordt je in een stevige ronde van 110 kilometer van Sittard naar het schitterende Roerdal genavigeerd. De start aan de rand van Zuid-Limburg begint met een paar gemoedelijke hoogtemeters. Gaandeweg wordt de glooiing in het landschap eruit gestreken. De rollende heuvels in de Gemeente Beekdaelen maken plaats voor lange lanen, rivierlandschap, en verlaten akkerwegen in Gemeente Roerdalen. Staat er een briesje dan is deze route extra uitdagend!

De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • Natuurgebied de Schwienswei

  • Tüdderner Fenn

  • Prins Bernhard Molen Melick

  • Abdij Lilbosch

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Tom Dumoulin Bike Park

Lengte:

110 km

Hoogtemeters:

400 HM

Moeilijkheid:

3/5

De route

Vanaf het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard-Geleen vertrekt de route in Oostelijke richting voor een milde inspanning. Vlak buiten de stad nabij het Watersley Sports & Talentpark wordt de Sittarderweg richting Windraak bedwongen. Een stiekem kuitenbijtertje van pakweg 600 meter die met een maximale helling van 7,5% de klimspieren weet aan te spreken. De komende 15 kilometer blijf je fietsen in de voorlopers van het Zuid-Limburgse Heuvelland. 

Grenzeloos

Ook deze route heeft een echt ‘Grenzeloos’ karakter. De landsgrens wordt meermaals overgestoken voor een uitstapje in Duitsland. Het Tüdderner Fenn is de eerste excursie op het programma, gevolgd door een mooi meanderend pad langs natuurgebied de Schwienswei. Wanneer de wielen weer over Nederlandse bodem rollen is het landschap definitief veranderd. Reliëf is ver te zoeken. Het cultuurlandschap van Midden-Limburg is bereikt. Lange lanen en akkerwegen brengen je in rasse schreden dichterbij het meest Noordelijke punt van de route gemarkeerd door de Prins Bernhard Molen in Melick.

Aangekomen in het Roerdal wordt het echt genieten. Absoluut hoogtepunt is het pad om de Herkenboscher Leigraaf, de weg kronkelt speels mee met de naastgelegen Roer. Het landschap is schilderachtig. Rijen populieren, sierlijke boomgroepen en doorkijkjes naar de dorpskern van Herkenbosch maken de oevers van de rivier tot een lust voor het oog. Het parcours maakt nog een paar omwentelingen nabij Sint Odiliënberg om vervolgens via het buurtschap Zittard de definitieve terugreis richting het Zuiden in te zetten. 

‘Varkentje’

Door het dennenbos van natuurgebied het Sweeltje gaat de koers richting Echt. Hier wordt Abdij Lilbosch gepasseerd. Waar de monniken zich niet bekommeren over speciale bierbrouwsels maar met passie zorgen voor de echte Limburgse ‘Livar’ kloostervarkens. Welke ons bij het besluit van dit parcours brengen. ‘Het varkentje is bijna gewassen’. Natuurgebied De Doort en het Limbrichterbos staan als sluitpost op het menu waarna Sittard weer aan de horizon verschijnt.

Foto’s & route: Grimpeur