Hoogste toppen van de Benelux

België, Nederland en Luxemburg hebben allen een ding gemeen, ze hebben alle drie betrekkelijk lage toppen die als hoogste punt van het land bekend staan. Voor ons Nederland is dat de trap van de Vaalserberg, 326,7 meter. Voor België en Luxemburg respectievelijk Signal de Botrange op 694m. en Kneiff op 560 meter. Maar wat nou als we een route fietsen die al deze toppen doet verbinden…Kenner van het gebied Nas-Raddine Touhami maakte een geweldige route met (foto)verslag waar je wielerhart sneller van gaat kloppen. Startlocatie? Net over de grens bij Maastricht, het Belgische Kanne. Woonplaats van een Giro D’Italia winnaar uit 2017….
De volgende hoogtepunten ga je tegenkomen tijdens deze route:

  • Camerig
  • Drielandenpunt
  • Stuwmeer van Gileppe
  • Botrange
  • Vennbahn
  • Rosier
  • Banneux

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes op onze Komoot pagina: HIER
  2. Meer foto’s en informatie van deze rit? Bekijk het verslag op Gruppo C
  3. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Kanne (B)

Lengte:

256 km

Hoogtemeters:

3350

Moeilijkheid:

5/5

De route

Et voilà, een epische rit van meer dan 250 km en 390 hoogtemeters die de hoogste punten van de Ardennen met elkaar verbindt. 

Met voldoende voeding op zak bereik je al snel hoog(s)tepunt #1, de Vaalserberg (ookwel Drielandenpunt genoemd). 

Om de route op papier nog wat epischer te laten lijken is een kort ommetje aan te raden, eenmaal België bereikt is een wiel op Duitse grond te zetten zo gebeurd. De route draait vervolgens naar het zuiden, voordat je langzaam omhoog klimt door het prachtige, zwaar beboste nationale park van de Hoge Venen-Eifel naar de berg Mont Rigi. Op de top van de berg ligt het Signal de Botrange op 694 meter, het hoogste punt van België en daarmee hoog(s)tepunt #2 van de route.

Al snel doemt hoog(s)tepunt #3 op, een niet al te schilderachtige beklimming met enkele grindgedeeltes brengt je naar het op 560 meter hoogte gelegen Kneiff. De afdaling richting huis kan worden ingezet, nog 120 kilometer te gaan. 

Na 90 kilometer door een lange Ardennen achtbaan te razen komt een volgende klim in zicht, de 8,5 km lange klim naar Cour (Le Rosier Sud), vervolgens La Reid, Banneux waar een waterstop raadzaam is.

Voordat je Maastricht bereikt staan er nog enkele klimmetjes in Olne, Soumange en tenslotte Visé te wachten.

Een route waarvan je halfweg wellicht lichte spijt krijgt eraan begonnen te zijn, maar tegelijkertijd een route die herinneringen waarbij het landschap, de beklimmingen en het epos van de dag antwoord geven op of je het nogmaals zou doen.

Foto’s & route: Gruppo C