Op de pedalen door Beekdaelen

Ontdek het autoluwe fietsparadijs tussen Sittard en Heerlen.

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

 

 

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route. De klimmen staan op volgorde:

  • Vink
  • Mulderwegske
  • Boompjesweg
  • Schatsberg
  • Hondskerk
  • Duistergatsken
  • Hegge
  • Nelisweg
ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Hulsberg

Lengte:

56 km

Hoogtemeters:

500

Moeilijkheid:

2/5

De route
Beschrijving
Wielrennen in Zuid-Limburg, dan denk je aan Valkenburg, Eys en Vijlen. Dan denk je aan legendarische beklimmingen en onze eigen Nederlandse wielerklassieker. Waar je waarschijnlijk niet aan denkt is Beekdaelen. De kakelverse fusiegemeente die je keer op keer passeert wanneer je op weg bent naar een lekker fietsweekend in het Zuiden van ons landje. Daar mag verandering in komen!

De omgeving in Beekdaelen is weids, rustig. Je vindt er geen steden. Het landschap wordt gekenmerkt door akkers, boomgroepen en graften, heuvels en holle wegen. De hoogteverschillen in deze regio zijn niet groot, wat een route door dit gebied ook geschikt maakt voor E-bikes. Maar verwacht niet dat het daarom een makkie is. Want wat deze regio wel heeft is reliëf. Veel zelfs. Beekdaelen herbergt talloze korte kuitenbijtertjes. En die ga je tegenkomen in deze route die op een steenworp afstand van Valkenburg vertrekt!

8 hobbels van naam

De route door Beekdaelen zit vol hobbels waarvan er in totaal 8 een naam mogen hebben. Maar neem de rest zeker niet voor lief, je krijg hier weinig kilometers gratis. Vanaf de start van de route in Hulsberg duurt het dan ook niet lang tot je de eerste klim voor je wielen krijgt. Het kenmerkende spekhuis van Vink vormt het startschot van de eerste hoogtemeters in het parcours.

De klimmen die volgen zijn allemaal korte hellingen over autoluwe wegen. De onbekende Boombjesweg in Oirsbeek verdient een speciale vermelding. Dit is een smerig kuitenbijterje! Na het passeren van de Mariagrot aan de voet van de klim, waar je best even een weesgegroetje mag doen, wordt het flink steil. Met hellingspercentages die ruim de dubbele cijfers inschieten is dit het moment om je watts te laten vloeien!

Met een lengte van 56 kilometer en ruim 500 hoogtemeters is deze route echt een leuke uitdaging. Er zit pit in dit parcours. De afwisseling van weids landschap, buurtschappen en holle wegen doet je geen minuut vervelen op de fiets. En wil je dan toch even uit de pedalen klikken, dan zijn er genoeg plekken voor die essentiële koffie met vlaai stop.

Tip: De start van de route ligt bij indoor BMX-bikepark Zone 10. Hier is ruim gelegenheid om gratis te parkeren.

Tekst en foto: Grimpeur