Mechelen - Voerstreek (B) - Mechelen

60 kilometer aan klimmersgeluk vanuit Mechelen

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

 

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route.

  • Koning van Spanje
  • Schilberg
  • Rullen
  • Holiguette
  • Côte de Hagelstein
  • De Planck
  • Gieveld
  • Kleebergerweg
ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Mechelen

Lengte:

60 km

Hoogtemeters:

1000

Moeilijkheid:

3/5

De route
Beschrijving
Een rondje van 60km fietsen klinkt als een fluitje van een cent voor de meeste wielerenthousiasten. Maar prop er 1000 hoogtemeters in en het wordt al andere koek. Deze route is een echt klimmers rondje. Met stevige kuitenbijters, soepele lopers en onontdekte beklimmingen. De start/finish locatie is het prachtige Limburgse Mechelen, maar we blijven niet in Limburg. Vanuit Mechelen zakken we af naar onze Zuiderburen om een paar mooie stukjes asfalt op te zoeken.

Schrik niet als je na 2 kilometer trappen de flanken van de Gulperberg al ziet opdoemen, we sturen er dit keer rechts omheen en pakken nog een paar makkelijke kilometers voordat de klimspieren op temperatuur gebracht worden. De Koning van Spanje is de klim waar je voor het eerst mag  gaan aanzetten.

Met de eerste hoogtemeters op zak gaat de rit richting dé parel van het Heuvelland, Slenaken. Waar we een bezoekje brengen aan de vaak vergeten Schilberg. Dit is een onvervalst kuitenbijtertje, dus maak je borst maar nat. Als de top gehaald is kieper je zo de Belgische grens over. En daar blijven we even om een paar prachtige klimmen aan te doen.

De Belgische beklimmingen
Allereerst, de klepper van de dag. Rullen. Zegt je misschien niks. Maar dit is er eentje hoor. Mooi karakteristiek straatje met matig asfalt, een paar verpauperde Belgische huisjes langs de weg en een uitzicht dat je doet vergeten om terug te schakelen. Precies zoals je ze wil hebben! De Holiguettte en de Planck verdienen extra kudos voor hun, niet één maar twéé haarspeldbochten. Next up, de klim van de Holiguette, Côte de Hagelstein, de Planck en Gieveld. Allen heerlijk smeuïge lopers van beklimmingen, waarbij de Holiguettte en de Planck extra kudos krijgen voor hun, niet één maar twéé haarspeldbochten. Deze twee “mini-Alpencols” zullen zeker in de smaak vallen bij menig grimpeur uit de lage landen.

Via het perfecte asfalt tapijtje van Gieveld klimmen we terug de grens over. Het slotstuk vindt plaats in het Zuid-Limburgse Heuvelland, waar na de heerlijk lange afdaling van de Schweiberg de klim van de Kleebergerweg nog op je wacht. Een mooi slingerende weg met maximale hellingspercentages rond de 6%. Een mild dessert voor de kuitspieren. Vergeet jezelf ook niet te verwennen met een goed nagerecht als je over de meet bent!

Tekst en foto: Grimpeur