Slingerend door het Maasland

Over dijkwegen en kronkelende klimmen vanuit Valkenburg.

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

 

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je tegenkomen tijdens deze route.

  • Kleverberg
  • Biesenberg
  • Slingerberg
  • Zusserdel
  • Rue du Garage
  • Kuitenberg
ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Valkenburg

Lengte:

77 km

Hoogtemeters:

500

Moeilijkheid:

2/5

De route
Beschrijving

Er wordt wat afgeslingerd
Er is zeker geen toeval in het spel geweest bij het selecteren van de klimmen in deze route. Het bochtige karakter van de hellingen staat centraal. Met de Slingerberg in Geulle krijg je al een klein voorproefje van wat je te wachten staat. Maar nadat deze is beklommen is het allereerst tijd voor wat ontspanning. Lust voor de ogen en rust voor de benen. De route duikt de Belgische grens over voor een bezoek aan het ongerepte Maasland.

Het moment suprême
Als de Vlaamse bossen en waterpartijen zijn gezien is het moment suprême van dit parcours daar. De Zusserdel, ook wel Tienderberg, of gewoon in de Belgische volksmond “Slingerbergske” is één van de best bewaarde geheimen van de regio. De kronkelende helling is om wagenziek van te worden. Maar een feest voor wielerliefhebbers. Geef hier maar eens een goeie slinger aan de pedalen en kijk maar eens wie het eerste boven is. Op de top knal je zo door de taalbarrière heen en bevindt je je op Waals grondgebied.

En met de Franse taal krijgen de namen van beklimmingen meteen meer cachet. De Rue du Garage is de volgende uitdaging. Een klim voor het grote mes en een afdaling om van te smullen. Als je ergens wil afstappen voor een foto dan moet het hier zijn. De iconische haarspeldbocht vol kasseien is uiterst fotogeniek.

Tot slot
Met 70 kilometer op de teller komt het rode vod in zicht. Maar voordat het zover is wordt er nog één keer geklommen. De Kuitenberg is de laatste horde voor de meet in Valkenburg. Zit er nog wat jus in de benen? Dan is dit hét moment om te gaan!

Tekst en foto: Grimpeur