Hellingen langs het Jekerdal, Maasdal en Berwijndal

Een route over 95% Belgisch grondgebied

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Onze missie? Jouw grenzen verleggen! Dit keer een grensoverschrijdende route van Racefiets-routes.nl

 

De beklimmingen
Rond het Jekerdal krijg je de volgende beklimmingen:

  • Plattenberg (ook bekend als Tiendeberg of Zusserdel), prachtige klim over alsmaar slingerende weg door de boomgaarden.
  • Côte de Wonck. Eind mei 2017 is deze weg deels afgesloten met betonblokken, omdat de rotswand langs de weg instabiel is geworden. Je kunt er met de fiets net langs af. Let hier dus op. Mogelijk is hierdoor het eenrichtingsverkeer van de net iets zuidelijkere opgang van deze klim opgeheven (welke dan een prima alternatief zou zijn). Hoe de situatie hier nu is, is me niet bekend.
  • Sur Les Coteaux (gemiddeld 4%, maximaal 6% en 1.8 kilometer lang).
  • Thier Saint Laurent
  • Chavée Arecht / Arechtberg (max. 15%).

ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Eijsden

Lengte:

88 km

Hoogtemeters:

700

Moeilijkheid:

3/5

De route

Beschrijving
Deze route voert vanuit Zuid-Limburg naar de Baraque Michel en daarna via Lac de la Gileppe (stuwmeer) terug naar Nederland. De track start op het Vijlenerbos en daalt af in de richting Epen. Via Sippenaeken gaat de track door ’t land van Hervé met mooie vergezichten. De route gaat daarna steeds op en af en daalt uiteindelijk het dal in van de rivier de Vesdre (Vesder). De klim uit het dal van de Vesdre vanaf Dolhain naar Limbourg is mooi met stijgingspercentages tot 12%. Tussen Foyr en Jalhay gaat het nog wat op en af.

Klimmen, klimmen, klimmen

Vanaf Jalhay volgt de lange klim naar Baraque Michel, de laatste 2 kilometer hiervan gaat over de N68, een drukke weg. Vanaf de Baraque Michel keer je om en daal je af via de N68. Bij de afslag naar Jalhay gaat de track dan rechtdoor en bij de rotonde van Parking Drossart ga je linksaf over de voor autoverkeer afgesloten weg naar Lac de la Gileppe. Deze weg is geasfalteerd en is in vrij goede toestand en dus goed te berijden voor racefietsers (echter door de bebossing is het aan te raden om deze weg te nemen bij mooi weer buiten het winterseizoen).

Tekst en route: Racefiets-routes.nl