Sittard-Kanne-Sittard

Aan de Belgische zijde van de Maas liggen een paar heerlijke stroken asfalt.

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen! 

 

Beklimmingen in deze route:

De volgende beklimmingen ga je op onderstaande volgorde tegenkomen tijdens deze route.

  • Kuitenberg
  • Brakkeberg
  • Goudsberg
  • Slakweg
  • Hillensberg Bergstrasse (DE)
ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto’s en informatie op onze Komoot pagina: HIER
  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Startlocatie:

Sittard

Lengte:

100 km

Hoogtemeters:

770

Moeilijkheid:

3/5

De route
Beschrijving
Snel de grens over. Vanuit Sittard vertrekt deze route richting Elsloo vanwaar de Maas wordt overgestoken naar het land van frietkotten en abdijbieren. Aan de Belgische zijde van de Maas liggen een paar heerlijke stroken asfalt. Uitermate geschikt voor pedaalridders die eens lekker willen doortrekken op het vlakke. Aan de Belgische zijde van de Maas liggen een paar heerlijke stroken asfalt. Als de eerste 40 kilometer in de benen zitten wordt de oversteek gemaakt naar het Heuvelland. Je fietst een klein stukje door Maastricht om daarna via de oude Molenweg het Zuid-Limburgse Heuvelland te bereiken.

Op naar de heuvels!
Waar beter warm je je kuiten op dan op de Kuitenberg. Dit is de eerste echte beklimming die voor je wielen verschijnt. Via de Kuitenberg bereik je Berg en Terblijt en daal je de Geulhemmerberg af om daarna weer meteen de pittige hellingspercentages van de Brakkeberg te trotseren. Dit is de moeilijkste beklimming in dit parcours.

Ben je boven dan daal je af via de Sibbergrubbe richting Valkenburg. Een goed moment voor een koffiestop! Je verlaat Valkenburg niet zonder nog een echte onbekende Zuid-Limburgse Parel op te hebben gefietst. Je klimt het dal van Valkenburg uit via de schitterende Goudsberg. Het uitzicht is hier zeker een foto waard!

Met deze Goudsberg achter de wielen zitten de serieuzere beklimmingen erop. Langzaam zak je af richting de regio Grensmaasvallei waar je door rustig glooiende landerijen de benen langzaam kan klaarmaken voor de finale… Je doet een klein uitstapje naar Duitsland om het zuur in de benen nog even af te toppen met de Bergstrasse in Hillensberg. Daarna staat er niks meer in de weg tussen jou en heerlijke kelk speciaalbier op de Sittardse markt. Proost!

Tekst en foto: Grimpeur